Kuka kuuntelee köyhää?

Kävin juuri verkkopankissa. Tililläni on käyttövaraa 79,83 ja vaimon Satun tilillä 318,08. RahatTilipäivään on viikko. Tällä pärjätään. Olemme vesirajan yläpuolella, hyvin toimeentulevaa keskiluokkaa, molemmat töissä. Tuhannet suomalaiset eivät pärjää. Kuunvaihtumisen lähestyessä monet laskevat euroja, jopa pienempiä kolikoita odottaen tilipäivää. Suomi on hyvinvointivaltio, loistava yhteiskunta korkeasti koulutetuille, keskiluokalle, jopa duunareille, mutta ei niille, jotka ovat vesirajan alapuolella tai sinnittelevät siinä rajalla. Köyhistä ei osata pitää huolta. Näitä köyhiä on satojatuhansia elämäntilanteesta johtuen. Tuhansia hakee ruokansa leipäjonosta. Pitkäaikaistyöttömyys syrjäyttää yhteiskunnasta. Suurin osa haluaisi tehdä töitä.
Tilanne muuttuu sietämättömäksi, kun laskut jää hoitamatta, luottotiedot menevät. Köyhänä maksat kaikesta enemmän. Pikaluotot ovat kalliita. Meidän tilien saldot näyttävät huonolta, koska suutuin pankin tarjoamalle luottotilille, josta normaalikorkojen lisäksi piti maksaa ylimääräistä 21,50 euroa vain sen takia, että luottoa maksettiin pois. Suutuksissani tästä ryöstöstä maksoin loppuluoton yli 600 euroa kerralla pois. Tätä ei köyhät voi tehdä. He maksavat kaikesta rahaan liittyvästä palvelusta enemmän, kuin me, hyvintoimeentuleva keskiluokka.

Köyhyys kuitenkin lisää kaikkien kuluja. Koska emme ole halukkaita ennaltaehkäisemään köyhyyttä, maksamme sen seurauksista esimerkiksi mielenterveysongelmien, päihteiden, ylivelkaantumisen aiheuttamien ongelmien muodossa. Erot ääripäiden välillä kasvavat. Halutessamme me keskiluokkaiset voisimme olla investoimassa  todella köyhien hyvinvointiin esimerkiksi tulonsiirtojen tai palvelujen kautta. Meiltä puuttuu tahto jakaa hyvinvointia vesirajan alapuolella oleville. Köyhyys on paheneva ongelma. Perustoimeentulolla elävät sinnittelevät, osa heistä putoaa pinnan alle, lopullisesti. Byrokratiamme on liian hidas taloudellisiin vaikeuksiin joutuneelle. Tunnistavatko päättäjät ongelmaa?SyksynLehdet

Suomessa pienituloisiksi määritellään kotitaloudet, joiden vuositulot ovat pienemmät kuin 60 prosenttia koko väestön keskitulo. Pienituloisten kotitalouksien määrä on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 1995. Pienituloisten osuus koko väestöstä on lähes 14%.

Tuhannet näistä sadoistatuhansista maamme köyhistä toimisi yhteiskuntaa palvellen, kunhan saisivat maata jalkojensa alle. Tuhannet heistä kykenisivät huomioimaan toisia köyhiä. Tuhannet heistä parantaisivat aidosti maailmaa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s